Glosar termeni
Aerotermele sunt aparate portabile sau pentru instalare permanentă pe tavan sau perete, care încălzesc aerul în sezonul rece. Acestea sunt disponibile în varianta cu încălzire electrică sau cu apă caldă. Aerotermele cu apă caldă care se montează pe perete pot funcţiona şi pe răcire, înlocuind agentul termic cu apă răcită. De asemenea, există posibilitatea montării unei cutii de amestec a aerului proaspăt cu aerul recirculat, care permite combinaţia de ventilare şi încălzire, realizând importante economii de energie. În sezonul cald, aerotermele prevăzute cu cutie de amestec pot fi utilizate pentru introducerea aerului proaspăt, fără a-l încălzi. Există de asemenea o gamă de aeroterme pentru montare în medii solicitante: medii corozive, zone cu potenţial de incendiu, pentru încăperi cu temperaturi ridicate, la bordul navelor şi platformelor marine.
Aparatele de climatizare sunt echipamente utilizate pentru răcirea sau încălzirea aerului din încăperi. Cele mai întâlnite aparate de climatizare sunt de tip split, compuse dintr-o unitate interioară şi o unitate exterioară. Unităţile interioare pot fi: de perete, tip consolă, casete cu refulare pe 4 direcţii, pentru racordare la tubulatură, casete cu refulare pe o direcţie pentru montare aparentă la plafon, aparate pentru montare pe pardoseală şi unităţi tip coloană. Sistemele de tip multisplit oferă o soluţie de climatizare pentru mai multe încăperi, utilizând o singură unitate exterioară la care sunt racordate mai multe unităţi interioare.
Bateriile de încălzire se montează pe tubulatură şi sunt utilizate pentru încălzirea aerului proaspăt introdus într-o incintă, în sistemele de ventilaţie. Pot fi racordate la tubulatură circulară sau rectangulară şi se fabrică în următoarele variante: baterii de încălzire electrice, cu apă caldă şi baterii de încălzire cu abur. Bateria trebuie instalată astfel încât să se asigure o distribuţie uniformă a aerului pe întreaga secţiune. Pot fi utilizate în sistemele de ventilaţie alături de un ventilator, ca preîncălzitor sau postîncălzitor pentru instalaţiile cu recuperatoare de căldură sau pe tubulatura de introducere a aerului proaspăt a centralelor de tratare a aerului.
Clapetele antifoc se montează pe tubulatura de ventilaţie sau în perete şi au rolul de a împiedica propagarea focului dintr-o incintă în alta, în caz de incendiu. Clapetele antifoc pot fi circulare sau rectangulare. Pot fi acţionate cu fuzibil sau cu servomotor la 24V sau 230V. La izbucnirea unui incendiu, clapetele antifoc se închid automat la atingerea unei anumite temperaturi, pentru a împiedica răspândirea focului prin tubulatură în alte zone ale clădirii. Rearmarea se face automat sau manual.
Dezumidificatoarele sunt utilizate pentru extragerea umidităţii în exces din aer, pentru menţinerea unei camere uscate, prevenirea formării mucegaiului, pentru dezaburirea geamurilor, uscarea unui perete umed sau pentru accelerarea uscării rufelor. De asemenea pot fi utilizate în muzee pentru menţinerea unui mediu ideal pentru exponate precum şi în încăperi unde există degajări mari de umiditate, cum ar fi piscine rezidenţiale, centre SPA, bazine olimpice.
Filtrele de aer sunt componente esenţiale ale unei instalaţii de ventilaţie şi climatizare reţinând, în funcţie de clasa de eficienţă, particule de praf, fum, polen, alergeni, mirosuri neplăcute, bacterii şi viruşi din aerul introdus sau evacuat dintr-o incintă. Filtrele plane şi ondulate de clasă G3 şi G4 sunt folosite ca treaptă unică de filtrare pentru încăperile fără cerinţe speciale dar şi pentru prefiltrarea şi separarea particulelor fine şi grosiere în filtrarea de înaltă eficienţă. Filtrele metalice sunt utilizate în medii agresive sau la hote, pentru separarea vaporilor de ulei. Filtrele cu saci de clase F5, F6, F7, F8 şi F9 sunt folosite pentru separarea particulelor fine şi se montează la centralele de tratare a aerului şi în instalaţiile de ventilare şi climatizare pentru industria electronică, farmaceutică, fotografică. Filtrele absolute HEPA sunt utilizate pentru atmosfera controlată din spitale, laboratoare, camere curate, centre de date şi în industria electronică. Cu ajutorul filtrelor ULPA se obţine o puritate a aerului de până la 99,999995%, acestea fiind utilizate în medii care necesită un mediu steril, în cercetări spațiale sau în domeniul nuclear. Celulele filtrante cu carbon activ ajută la purificarea aerului prin eliminarea mirosurilor neplăcute şi a solvenţilor din cabinele de vopsitorie.
Grilele şi anemostatele sunt accesorii utilizate în instalaţiile de ventilaţie şi climatizare, pentru difuzarea aerul tratat (încălzit sau răcit) în încăperi sau pentru evacuarea aerului viciat din acestea. Grilele şi anemostatele sunt fabricate din aluminiu, oţel sau plastic şi pot fi livrate, la cerere, în diferite culori, pentru a se potrivi designului încăperii. Pot fi montate pe tubulatură, în uşă, în perete şi în pardoseală. Pentru alegerea grilei potrivite se ia în calcul debitul de aer şi suprafaţa liberă a grilei – de unde rezultă viteza de trecere a aerului prin grilă sau anemostat. Viteza aerului este foarte importantă pentru evitarea curenţilor neplăcuţi de aer, iar cu cât viteza este mai mică, cu atât nivelul de zgomot creat la trecerea aerului prin grilă este mai mic.
Panouri radiante imită radiaţia solară, cea mai confortabilă şi eficientă sursă de căldură disponibilă. Nu apar pierderi de căldură iar lumina reflectată de acestea este comparabilă cu cea naturală. Încălzirea cu panouri radiante este indirectă. Spre deosebire de corpurile de încălzire tradiţionale care încălzesc aerul, acestea încălzesc persoanele şi obiectele aflate în raza lor de acţiune. Suprafeţele sunt încălzite, radiind la rândul lor căldura în aerul din încăpere. Sunt utilizate pentru încălzirea totală sau zonală a restaurantelor, arenelor sportive, a spaţiilor comerciale şi industriale sau a teraselor aflate în aer liber, oferind o încălzire eficientă, silenţioasă şi, mai ales, sănătoasă, fără răspândirea prafului, bacteriilor şi mirosurilor neplăcute. De asemenea, pot fi montate deasupra ferestrelor, pentru a oferi o protecţie eficientă împotriva curenţilor de aer rece. Panourile radiante au o instalare uşoară şi flexibilă si necesită o întreţinere minimă.
Perdelele de aer creează o barieră eficientă care separă aerul climatizat sau încălzit dintr-o incintă de aerul exterior, fără a limita accesul pentru oameni şi vehicule. Sunt disponibile în variantele fără încălzire, cu încălzire electrică sau cu apă caldă. Perdelele de aer se pot monta orizontal, vertical, încastrat în plafonul fals sau la uşi rotative la intrarile restaurantelor, centrelor comerciale, spaţiilor industriale, depozitelor frigorifice sau la ghişee. Prin montarea unei perdele de aer se evită pierderile de aer cald sau rece la deschiderea uşii şi se impiedică patrunderea aerului exterior, a prafului, insectelor şi mirosurilor neplăcute. În acelaşi timp se realizează importante economii de energie pentru menţinerea climatului interior, perdeaua de aer împiedicând pătrunderea în clădire a aerului exterior, care ulterior ar trebui încălzit sau răcit.
Radiatoarele sunt corpuri de încălzire utilizate în instalaţii de încălzire centrală, funcţionând cu agent termic. Sunt utilizate pentru încălzirea clădirilor rezidenţiale, a birourilor, a sălilor de clasă şi a altor spaţii cu umiditate normală. Sunt fabricate din tablă de oţel vopsit alb sau în alte culori, pentru a se potrivi designului încăperilor în care sunt montate.
Recuperatoarele de căldură sunt unităţi de ventilaţie care extrag aerul viciat din încăpere şi introduc aer proaspăt, recuperând o parte din căldura din aerul evacuat. Recuperatoarele de căldură asigură astfel în incintă aer proaspăt, cu un control îmbunătăţit al climatizării, economisind totodată energie prin reducerea necesarului de încălzire sau răcire. Se montează în poziţie orizontală sau verticală, aparent sau încastrate în plafonul fals. Recuperatoarele de căldură sunt echipate cu ventilatoare de introducere şi evacuare a aerului, filtre de aer şi schimbător de căldură. Recuperatoarele de căldură pot fi prevăzute, la cerere, cu baterie de încălzire electrică sau cu apă caldă sau baterie de răcire în detentă directă (cu freon), cu clapetă de by-pass cu servomotor, termostat de protecţie antiîngheţ şi elemente de control.
Tubulatura este utilizată pentru vehicularea aerului în sistemele de ventilaţie şi climatizare. Tronsoanele de tubulatură rigidă se folosesc pentru debite mari de aer. Cu ajutorul pieselor speciale (coturi, ramificaţii tip „T", reducţii, piese de schimbare de secţiune) pot fi realizate diferite configuraţii, transportând aerul în zonele în care este necesar. Tubulaturile rigide pot fi circulare sau rectangulare. Tronsoanele de exterior şi cele prin care este introdus aer climatizat trebuie izolate termic pentru a evita formarea condensului. De asemenea, tubulatura poate fi izolată fonic pentru atenuarea zgomotului. Tubulatura utilizată în instalaţiile de evacuare a fumului în caz de incendiu necesită izolaţie specială, rezistentă la temperaturi înalte. Tubulaturile flexibile sunt utilizate în instalaţii de ventilaţie cu debite mici de aer. Spre deosebire de tubulatura rigidă, aceasta nu trebuie să urmeze un anumit traseu iar instalarea este uşoară şi flexibilă. Tubulatura flexibilă poate fi, de asemenea, neizolată sau izolată termic şi acustic.
Uscătoarele de mâini asigură o soluţie igienică, ieftină şi uşor de întreţinut pentru uscarea mâinilor, atât pentru aplicaţii rezidenţiale cât şi pentru cele comerciale. Utilizează jeturi puternice de aer pentru a îndepărta apa de pe mâini. Costurile de funcționare sunt mai reduse față de folosirea prosoapelor de hârtie, contribuind în acelaşi timp la protecţia mediului prin reducerea cantităţii deşeurilor de hârtie. Sunt recomandate pentru montarea în toaletele restaurantelor, spitalelor, clădirilor de birouri, hotelurilor, instituţiilor publice şi a centrelor comerciale.
Ventilatoarele sunt echipamente utilizate pentru introducerea aerului proaspăt în încăperi sau evacuarea aerului viciat. După direcţia fluxului de aer vehiculat, ventilatoarele pot fi axiale – la care fluidul este vehiculat paralel cu axul ventilatorului sau centrifugale – la care aspiraţia aerului se face la 90° faţă de direcţia de evacuare. Ventilatoarele centrifugale pot fi monoaspirante sau dublu aspirante. Ventilatoarele sunt utilizate pentru introducerea sau evacuarea aerului din clădiri rezidenţiale, comerciale sau industriale. Acestea pot fi livrate în următoarele variante: ventilatoare axiale de perete, axiale de tubulatură, centrifugale, de acoperiş, în construcţie anticorozivă, echipate cu motoare antiex sau antiscânteie, ventilatoare rezistente la temperaturi înalte pentru evacuarea fumului în caz de incendiu.